PÅ GÅNG
      Ingen AKTIVITET är inplanerad för tillfället !!

  ARKIV
Pennskaftet lever – dags att förnya medlemskapet

En förening för oss kvinnor som är journalister, fotografer och skribenter behövs verkligen idag. Det är anledningen till att Pennskaftet lever vidare. Styrelsen håller på att planera vårens träff – vi har bokat en fin stuga i Skåne.
Vi gör ett program av deltagarna för deltagarna som rymmer text och bild. Självkostnadspris och gemensam matlagning är upplägget. För att åka med måste man vara medlem.


Det är inga stora utgifter föreningen har, men vi behöver pengar till praktiska saker som bankkonto, hemsida och för kommande aktiviteter. Så vi ber er att fortsätta stötta föreningen och gärna rekrytera nya medlemmar.
Till hösten planeras ytterligare en träff då bl a Pennskaftspriset ska delas ut. Nytt är att föreningen är öppen för medlemmar från hela Sverige och att vi ska arbeta för integration med journalister från andra länder som nu är verksamma i Sverige.
Så här blir du medlem: Avgiften på 300 kronor betalas till Pennskaftets Plusgiro: 48 46 62 -2 eller så kan du swisha: Pennskaftets Swish: 123 132 44 74 Ange ditt namn och mailadress vid betalningen.
Dina personuppgifter används enbart för föreningens utskick och kommunikation.


Detta hände: 26-28 april 2019
Årsmöte- utdelning Pennskaftspriset & Podd!

Välkommen till Pennskaftets årsmöte!
Kvällens gäst är Teres Hallman som startat en egen podcast. Under kvällen kommer också Pennskaftspriset att delas ut, som i år går till Sofie Löwenmark.


Bakom kulisserna på Teres podd 2016 förverkligade Teres Hallman sin dröm om en egen podcast, när hon startade The Archives Podcast. Då handlade podden om arkiv och hur vi samlar föremål och bygger kunskap om det förflutna.Hon besökte och intervjuade mu
Sedan dess har podden utvecklats till att handla om olika utforskare (explorers, eftersom den huvudsakligen görs på engelska numera) men inspirationen och intervjupersonerna hämtas fortfarande ofta från musei- och universitetsvärlden.
Teres kommer att berätta om varför hon startade och hur hon valde temat för podden, vilka utmaningarna har varit och hur det är att ha sin egen publiceringskanal.

Ladda ner Pdf: Program Årsmöte

Missa inte: Studiebesök till Faktum 2/5!

Faktum är hela Götalands gatutidning, som säljs av människor som lever i hemlöshet eller i ett annat socialt utanförskap.


Tidningen grundades i Göteborg 2001 och det redaktionella arbetet leds i dag av Sarah Britz, som gjort sig känd som stark opinionsbildare och vass skribent som vågar ta ställning och sticka ut hakan.
Redaktionen ligger på Chapmans Torg 1. Vi syns utanför strax före kl 17 onsdag 2 maj.
Studiebesöket kostar ingenting och fika ingår. Välkomna! Anmälan: info@pennskaftet.nu (senast 26/4)


Detta hände: 17.00

Varmt välkommen till årets första Pennskaftsträff!

Från yrkesfotograf till konstfotograf. Konsten att våga. Följ med på Lena Öritslands resa från yrkesfotograf för tidning, bröllop och reklam – till att ställa ut och sälja bilder.


På ett modigt och okonventionellt sätt har Lena Öritsland lyckats bana väg för sina bilder från hamnen i Göteborg. Nu ställer hon ut på trendiga hotell och gallerier, och verken säljs som utsmyckning av offentliga lokaler.
Hur gör en för att lyckas med sin konstnärsdröm? I denna föreläsning kommer Lena att berätta om hur en dröm blev verklighet och hur du kan marknadsföra dig på det gamla goda sättet och nå framgång.
Hon kommer också att berätta om sitt projekt från hamnen där hon fick fri tillgång att med sin kamera dokumentera under dygnets alla timmar. Och hur bilderna blev till en utställning.

Ladda ner Pdf: Inbjudan

God Jul och Gott nytt år!

Pennskaftet tackar för den här terminen som varit himla fin och lärorik, och önskar alla gamla och nya medlemmar en härlig juletid med god mat och energigivande möten och vila inför det nya året.


Vi hoppas du vill fortsätta att vara medlem och stötta föreningen, vi bifogar ett betalningsunderlag för 2018 i detta mejl.
Medlemsavgiften går oavkortat till föreningens fortsatta överlevnad och gör det möjligt för oss att ta in föreläsare och boka lokal och andra kringkostnader.
När du betalt in så mejlar du dina fullständiga uppgifter- namn, adress, telefon och e-post till: info@pennskaftet.nu. Värme Styrelsen

Ladda ner Pdf: Betalningsunderlag 2018

Bild: AnnaCarin Isaksson ©
Hösten program 2017

Varmt välkommen till höstens program på Pennskaftet! Hoppas ni har haft en skön och inspirerande sommar och är sugna på nya möten och kunskapsutbyte på Pennskaftet i höst.
Vi har ett gediget program med spännande föreläsare och ett studiebesök på Sveriges Television SVT.


Varmt välkommen!

Ladda ner Pdf: Program hösten 2017

Pennskaftspriset 2017....

......går till Sanna Klinghoffer. Hon var en av hjärnorna bakom radions Kaliber där hon gjort många minnesvärda reportage. På senare år har hon arbetat på SVT.


Där har hon bland annat varit en del av Uppdrag gransknings redaktion och bland annat gjort den uppmärksammade dokumentären "Ensamma mot IS".
Tillsammans med filmaren Bengt Löfgren skildrar de två föräldrars kamp för att få hem sin dotter från Syrien. Den är ett fint exempel på hennes mod och engagemang
Sanna Klinghoffer tilldelas Pennskaftspriset 2017 för att under lång tid, med en stark journalistisk integritet, ihärdigt uppmärksammat viktiga samhällsfrågor.

Ladda ner Pdf: Pressmeddelande

Bild: Marie Ullnert ©
PENNSKAFTET BEHÖVER DIG!

Hej, alla medlemmar!
Hoppas att ni ser fram emot Pennskaftet årsmöte 23 maj, med spännande föreläsare, trevligt umgänge och god mat och dryck. Det är ju så vi vill att Pennskaftet ska vara – en kreativ förening för kvinnliga journalister och fotografer i hela Västsverige,


Men. Föreningen går inte att driva utan en styrelse. Trots att vi som utgör valberedningen bearbetat ett 20-tal personer, både i och utanför föreningen, så har vi inte lyckats få ihop en full styrka inför det kommande styrelse-året 2017/18.
I dagsläget har vi fyra styrelsemedlemmar som brinner av iver och lust att dra igång planeringen, vilket tyvärr är två kvinnor för lite. Om vi inte kan hitta ytterligare två medlemmar riskerar föreningen att läggas ned. Vilket vore extra tråkigt just nu
Så frågan är: Kan DU tänka dig att vara med i styrelsen? Det är ett utvecklande och stimulerande hedersuppdrag. Ersättningen består av utbyte med nya kontakter i samma bransch, arbete och skratt samt en del gratismåltider.Det handlar om fyra,
fem styrelsemöten per år och att ha ett gemensamt ansvar för att kontakta intressanta föreläsare och studiebesök för medlemmarna. Kontakta oss gärna så berättar vi mer! Förhoppningsfulla hälsningar, Valberedningen / Anna Jakobsson och Agneta Renmark
Årsmöte med Kristina som gäst

Föreningen Pennskaftet hälsar välkommen till årsmöte. Kvällens gäst är Kristina Hedberg, aktuell med dokumentären om PG Gyllenhammar som gått på SVT i två delar.
(Finns även på SVTPlay).

Under kvällen kommer också årets Pennskaftspris att delas ut till en än så länge hemlig pristagare.


Kristina har jobbat som nyhets- och samhällsreporter på SVT och SR i 25 år. Ekot, Kaliber, Min Sanning, Debatt och Uppdrag Granskning är några av hennes milstolpar.

Läs mer i Inbjudan som finns att ladda ner som pdf

Ladda ner Pdf: Inbjudan 23 maj 2017

Detta hände: Tisdag 23 maj, kl 19-21

Studiebesök - OTW

Våren på Pennskaftet drar igång med studiebesök på contentbyrån OTW i Göteborg.
De producerar bland annat Två dagar, samt GP Bostad för Göteborgs Posten och massa andra kundtidningar, appar, webbplatser och historier.


Vi får träffa byråchef Rasmus Winther som tar oss med runt och berättar vad de pysslar med om dagarna samt hur de samarbetar med frilansare och annat matnyttigt.
Självklart finns det tid för era frågor så förbered er.
Efteråt går vi ut och käkar en bit någonstans nära, vi återkommer med plats beroende på hur många vi blir.

Väl mött
/ styrelsen i Pennskaftet


Detta hände: 28 mars kl 17-18.30

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Nu tar pennskaftet jullov.
Vi ses igen på nästa möte.

Håll utkik efter vårens program på hemsidan!

Betalningsunderlag för medlemskapet 2017 finns för nerladdning här nedanLadda ner Pdf: Betalningsunderlag 2017

Bild: AnnaCarin Isaksson ©
Föredrag 27/10- Årets pristagare om ordens makt!

Afrah Nasser, som i våras mottog årets Pennskaftspris, gästar Pennskaftet och berättar om sitt arbete som journalist både i Jemen och Sverige, och om det skrivna ordets kraft.


Afrah Nasser är journalist och bloggare från Jemen som arbetat som reporter på tidningen Yemen Observer, 2008-2011. Hon började blogga om Jemens uppror 2011, och hennes blogg blev rankad av CNN som en av de tio mest lästa i mellanöstern. 2011 kom hon som

Höstens program 2016

Välkommen till en intressant höst med Pennskaftet.


Höstens program är sprängfyllt med intressanta föredrag från spännande kvinnor, om modeindustrins baksida, journalistik i Jemen och en podcast om psyket.
Vi återkommer med plats för föredragen, och hoppas att vi ses!

Ladda ner Pdf: Höstens program 2016

Nyfiken på Emmy Rasper?

Emmy Rasper jobbar i dagsläget som producent för Språket i P1. Vi har även läst hennes krönikor i Göteborgs-Posten och hört henne i podden Psyket och flera radioprogram.


Denna onsdag gästar hon Pennskaftet och delar med sig av av sig själv och sitt arbete som journalist.
Välkommen!


Detta hände: 30 november

Sommarlov !

Nu tar Pennskaftet sommarlov!
Ses igen i höst, eller kanske redan i augusti!?


Pennskaftspriset 2016 ...

... går till Afrah Nasser. Hon började blogga i hemlandet Jemen under den arabiska våren 2011 och blev snabbt uppmärksammad av världens stora medier.
Numera bor hon i Göteborg där hon arbetar som frilansjournalist, människorättsaktivist och bloggare. Hon är medgrundare till ideella organisationen The Jemeni Salon.
Läs mer i bifogad pressrelease!


Ur motiveringen:
Afrah Nasser får priset för att hon i sann Pennskaftsanda fortsätter kampen för demokrati och yttrandefrihet, trots övervakning och hot.
Via ett stort nätverk ger hon oss berättelser och bilder från det isolerade Jemen och med sin blogg har denna modiga kvinna blivit en av världens viktigaste röster från Mellanöstern.

Ladda ner Pdf: Pressrelease Pennskaftspriset

Bild: Lo Birgersson ©
Årsmöte 2016

Sofia Dahlström har jobbat som nyhetsreporter, redaktör, grävchef och nyhetschef på allt från GP till Nyhetsmorgon, Kalla fakta, Malou möter, Morgonpasset,Filmkrönikan och Uppdrag granskning.
Hon är nu GT:s chefredaktör - och kvällens gäst på Pennskaftets årsmöte.


Mat att välja mellan:
1. Linssoppa med potatis och creme fraiche, serveras med krutonger och surdegsbröd. (89 kr)

2. Vegetarisk lasagne med chèvre. Innehåller tomatsås, zucchini, morot, stuvad spenat och creme fraiche. (95 kr)

3. Pizza, vegetarisk med mozzarella, tomat, basilika och blandade blad eller med prosciutto-skinka, creme fraiche och blandade blad.(95/110 kr)

Ladda ner Pdf: Inbjudan årsmöte 2016

Detta hände: Onsdag 27 april kl 18:00 – ca 20:45

Vårens program

10 mars - studiebesök på Tidningen Skriva. Hur det startade, om utvecklingen, deras frilanspolicy - och vad händer nu, när Filter-sfären tagit över.


27 april - Pennskaftets årsmöte med utdelning av Pennskaftspriset, festlig middag och intressant gästföreläsare.

OBS. Inbjudan till årsmötet kommer separat senare i vår.Ladda ner Pdf: Program våren 2016

Detta hände: 10 mars resp 27 april

Studiebesök: Skriva

Ett fåtal platser finns kvar till torsdagens studiebesök på Skriva, nyligen uppköpt av Offside/Filter. Vi får träffas de två som startade tidningen Skriva.
Per Adolfsson kommer att prata om hur det hela började, om deras frilanspolicy, framtiden, mm.
Martin Karlsson, ansvarig för det digitala, berättar vad som händer på den fronten.
Detta hände: Torsdag 10 mars, kl 17:00
Betalningsunderlag - 2016

Här nedan finns betalningsunderlaget för år 2016 för nerladdning.
Inom kort kommer dessutom inbjudan till vårens första möte och till studiebesök!

OBS att medlemskap ger företräde till studiebesöken!!Ladda ner Pdf: Betalningsunderlag 2017
På spaning med Britt

Pressetiken och yttrandefriheten är under hot och hela branschen plågas av undergångsstämning. Men är det så farligt egentligen?
Kom och lyssna på Britt Börjesson kring profetior, professionalitet och meningen med journalistiken.


Britt Börjesson är universitetsadjunkt och medieforskare som undervisar i bland annat mediestrukturer, medielagstiftning och pressetik på JMG i Göteborg.
”Jag har följt den pressetiska utvecklingen på nära håll under de senaste decennierna och vill dela med mig av mina spaningar kring sant och relevant, professionalitet och att hålla behörigt avstånd.
Jag kommer även att berätta om vad det finns för likheter mellan journalistiken och en välvald Spotifylista och om varför ryktet om branschens död är betydligt överdrivet”, säger hon.
Räkna med en kväll full av heta frågeställningar, otippade svar och spännande diskussioner!


Detta hände: 20 januari 2016 18.30
Program vintern 2015

Tre intressanta kvinnliga föreläsare och ett studiebesök.
Här hittar du föreningen Pennskaftets program för vintern 2015!


4/11: Florence Oppenheim och Lena Fredriksson är frilansjournalister och har jobbat ihop i flera olika projekt. Hos Pennskaftet berättar de om sina erfarenheter och lärdomar som nyblivna tidningsägare. Tid: Onsdag 4 november kl 18
26/11: Anna Wallenlind-Nuvunga berättar om och samtala kring sitt journalistliv. Ta gärna med frågor och tankar till Pennskaftsträffen. Tid: Torsdag 26 november kl 18.30-20:30
20/1: Britt Börjesson, universitetsadjunkt som undervisar i medie- och kommunikationsvetenskap på JMG i Göteborg, berättar om sin högaktuella forskning kring marknads- och demokratidriven yttrandefrihet.
Tid: Onsdag 20 januari 2016, 18:30

Ladda ner Pdf: Program vintern 2015
NY STYRELSE

Vid årsmötet 5 maj tillsattes en ny styrelse. Nya för i år är Helene Bergman, Mikaela Nordin och Anna Jakobsson.


Föreläsning med Siri Reuterstrand

Några dagar i vintras blev kulturtidskrifterna i Sverige förstasidesstoff och en politisk het fråga. Vad var det som hände egentligen?
Nu har du möjlighet att höra Siri Reuterstrand, frilansjournalist och årets mottagare av Pennskaftspriset, berätta om dagarna då debatten gick hög kring förslaget om sänkt tidskriftsstöd.


I egenskap av ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, blev Siri en frontfigur som slogs för dessa tidningars framtid. Siri Reuterstrand kommer under kvällen att ta avstamp i kulturtidskrifternas vardag och villkor, men även berätta om hur
Siri Reuterstrand Sysselsättning: Frilansjournalist, författare, redaktör. Ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter. Bakgrund: Journalist sedan 1990-talet. Tidigare förlagsredaktör. Driver nättidningen och kulturtidskriften Alba.
Del av redaktionen på Chalmers Magasin. Har gett ut flera barnböcker. Bor: I Göteborg.


Detta hände: Torsdag den 3 september kl 18.30

Bild: Marie Ullnert ©
Nytt år, nya möten!

Detta händer 2015:

Studiebesök på gatutidningen FAKTUM 17 mars.

Radioreportern Allexandra Svedberg föreläser 27 april.

Årsmöte med GP:s krönikör Sarah Britz blir det 5 maj.

Nedan finns vårens program på Pennskaftet för nerladdning!Ladda ner Pdf: Pennskaftet våren 2015

Bild: FAKTUM ©
Pennskaftspriset 2015

2015 års Pennskaftspris går till Siri Reuterstrand, frilansjournalist, författare och ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.
Motiveringen till priset lyder:
Pennskaftspriset 2015 tilldelas Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, för hennes trägna arbete för en stark kultur- och idédebatt...
Läs mer i pressreleasen!


Som vanligt kommet årets pristagare att föreläsa på ett av Pennskaftets möten, antagligen på ett av höstens första möten. Kallelse till detta kommer efter sommaruppehållet!

Ladda ner Pdf: Pressrelease Pennskaftspriset 2015

Bild: Marie Ullnert ©
Årsmöte & Sarah Britz

GP:s krönikor Sarah Britz får ont i magen när mejlkorgen svämmar över och funderar mycket över hatet mot kvinnorna som befinner sig i offentligheten.
Om detta och livet som opinionsbildare berättar hon på Pennskaftets årsmöte där vi också delar ut årets Pennskaftspris.Ladda ner Pdf: Pennskaftets årsmöte 2015

Detta hände: Tisdag 5 maj kl 19

Betalningsunderlag - 2015

Här finns betalningsunderlaget för år 2015 för nerladdning.Ladda ner Pdf: Betalningsunderlag 2015
Prisad för sina radioreportage

Radiojournalisten Alexandra Svedbergs längre dokumentära reportage har blivit nominerade både till Stora radiopriset och Prix Italia. Det senare vann hon för dokumentären Sista resan.
På Pennskaftet kommer Alexandra att tala om metoder och förhållningssätt till ämnet.
– Kanske kan jag ge inspiration och väcka diskussion om att jobba med svåra etiska frågor.Ladda ner Pdf: Inbjudan 2015-04-23

Detta hände: Torsdag 23/4 kl 18:30

God Jul & Gott Nytt År

Nu tar vi jullov.

Ha det riktigt skönt och väl mött igen nästa år.

Så fort vi spikat vårens program så mailar vi ut det till alla som är med i vårt mailregister.

/StyrelsenProgram hösten 2014

Pennskaftspristagarna föreläser i september.
I oktober gör vi studiebesök hos kommunikationsbyrån Spoon.
I november berättar en deckarförfattare om sin väg från manus till bok.
Och i december blir det glöggmingel.


10/9 - Trion bakom utställningen och boken "Vi är romer", Maja Kristin Nylander, Cecilia Köljing och Sofia Hultqvist berättar. De är dessutom årets Pennskaftspristagare.

21/10 (datum ändrat!)- I våras gjorde vi ett uppskattat studiebesök på tidskriften Filters redaktion. Denna höst besöker vi kommunikationsbyrån Spoon, för att höra hur de arbetar med innehåll och visioner. De producerar t ex GP:s helgmagasin Två dagar.

18/11 - Kristina Appelqvist, fd journalist, kom i våras ut med sin femte deckare ”Minns mig som en ängel”. På Pennskaftet berättar hon bl a om deckargenren, om hur hon använt sig av en miljö hon kände till och om arbetet med förlaget.

3/12 - Vi träffas, minglar och knyter nya kontakter. Det vore kul att se något du gjort under året. Ta med något, en tidning, artikel, bilder, bok, till en enkel och opretentiös utställning. Kom och drick glögg och ät lite småplock.

Ladda ner Pdf: Program - Hösten 2014

Detta hände: Hösten 2014

Glöggmingel

INSTÄLLT!!!
Pga för få anmälda.
(Vi träffas, minglar och knyter nya kontakter. Det vore kul att se något du gjort under året.
Ta med något, en tidning, artikel, bilder, bok, till en enkel och opretentiös utställning. Kom och drick glögg och ät lite småplock.)
Detta hände: Onsdag 3 december kl 18:30 – ca 20:30

Kommunikationschef med mord i sinne

Kristina Appelqvist var kommunikationschef på Högskolan i Skövde, när hon började skriva. Som huvudperson i sina ”feel good”-deckare valde hon högskolerektorn Emma.
Första boken gavs ut 2009. I våras kom hennes femte bok, nu på Piratförlaget.


Kristina Appelqvist är rätt ensam i deckargenren om att använda universitetsmiljön, där hon skapat ett fiktivt universitet på Västgötaslätten.
– Jag tror man måste verka i den för att kunna skildra den. Det är också en bra miljö för intriger och maktspel. Där samlas begåvade och viljestarka människor som får konkurrera om anslag till forskning, säger hon.
Hon är uppvuxen i Svenljunga men bor sedan många år utanför Skövde och använder också orten med omgivning som bakgrund. Den senaste boken ”Minns mig som en ängel” är den första i en ny serie med forskaren Helena Wallner som huvudperson.
På Pennskaftet kommer Kristina att berätta om deckargenren och sin väg till författarskapet, om hur hon använt sig av en miljö hon känner till, högskolevärlden, och om hur hon arbetat tillsammans med sitt förlag, från manus till färdig bok.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2014-11-18

Detta hände: Tisdag 18 november kl 18:30 – ca 20:30

Bild: Anna-Lena Ahlström ©
SPOON - it´s a Content Agency

Häng med på studiebesök till innehållsbyrån Spoon som gör kundtidningar, webbplatser och magasin och sedan några månader också GP:s Två dagar.
Hur jobbar Spoon med innehåll? Kan man göra kundtidningar, reklam och redaktionellt material på samma gång? Vad behöver Spoon av frilansande journalister och fotografer?


Ta med dina frågor och träffa gruppchef, redaktör och bildredaktör!
Vi har begränsat antal platser, så först till kvarn gäller. Pennskaftets medlemmar har förtur.


Detta hände: Tisdag 21 oktober klockan 13.30

Synliggör en diskriminerad grupp

Årets Pennskaftspris gick till Maja Kristin Nylander, Cecilia Köljing och Sofia Hultqvist, som samarbetat om utställningen och boken ”Vi är romer”. Genom att sätta människorna och deras levnadsvillkor i fokus har de utmanat stereotyper.
Ur motiveringen: ”...för att de synliggjort en grupp som under lång tid diskriminerats i vårt samhälle...de har gett ett ansikte och en röst åt en utstött minoritet.” Välkommen att lyssna till hur de tre arbetat med projektet på höstens första möte.


Om pristagarna:
Maja Kristin Nylander är frilansfotograf verksam i Göteborg, som gjort flera separatutställningar bland annat på Bohusläns museum, och böcker, bland annat ”Syskon”.
Cecilia Köljing är frilansjournalist som specialiserat sig på genusfrågor och feminism, och har bland annat Borås Tidning, Smålandsposten och Göteborgs-Posten bland sina uppdragsgivare.
Sofia Hultqvist är journalist med inriktning på grävande journalistik kring ekonomi, EU, globala frågor och miljö. Hon har tidigare arbetat på Sveriges Radio.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2014-09-10

Detta hände: Onsdag 10 september kl 18:30 – ca 20:30

Bild: Marie Ullnert ©
Vi tar sommarlov!

Ha en riktigt skön sommar så ses vi i höst. Först ut är Pennskaftspristagarna Sofia Hultqvist, Maja Kristin Nylander och Cecilia Köljing som berättar om sin utställning och bok "Vi är romer".
Längre fram i höst gästas vi av deckarförfattaren Kristina Appelqvist.
Studiebesök hos någon lokal redaktion står också på agendan.


Från vänster till höger på bilden: Sofia Hultqvist, Maja Kristin Nylander och Cecilia Köljing

Ladda ner Pdf: Om Pennskaftspristagarna

Bild: Marie Ullnert ©
Årsmötet gästas av Marit Kapla

Marit Kapla har varit konstnärlig ledare på Göteborg International Film Festival fram till i år. Det är Nordens största filmfestival och en av de största i Europa med 35 000 unika besökare som köper 135 000 biljetter varje år.
Till Pennskaftets årsmöte kommer Marit för att prata om genusfrågor i film.
– Det har varit viktigt för mig i många år, och jag tänkte prata om hur kvinnor och män skildras i film baserat på mina egna erfarenheter med festivalen, säger hon.


Som konstnärlig ledare har hon varit huvudansvarig för allt innehåll i festivalen, till exempel vilka filmer som väljs ut till de olika tävlingarna, vad som ska vara årets tema och vilken film som blir årets öppningsfilm.
– Syftet när festivalen grundades var samma som idag, att visa film som annars inte skulle visas på svenska biografer, säger Marit Kapla.
Marit Kaplas bakgrund är journalist, färdigutbildad 1992. Efter en tid på Värmlands Folkblad, och sedan som frilans för Nöjesguiden och Svenska Dagbladet arbetade hon för Filmkrönikan på SVT 2003-2005.
Sedan april i år har hon en ny post, som innehållsansvarig för filmfestivalens digitala filmkanal som lanseras i höst och som ska distribuera filmfestivalfilmerna året runt.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2014-05-08

Detta hände: Torsdag 8 maj kl 19:00

”Det var slitsamt lämna journalistiken”

I drygt 10 år jobbade hon som journalist på Sveriges Radio, men branschens tuffa arbetsförhållanden gjorde att Carin Malmberg för sex år sedan tog steget och blev tjänsteman på Göteborgs kommun.
Sedan två år arbetar hon som pressekreterare för Anneli Hulthén.
Men det var slitsamt att skiljas från journalistiken, hon hade starka band till yrket.


– Jag kände stor lojalitet. Jag kunde tänka ”nu tycker reportrarna att vi är långsamma, nu spricker deras deadline”. Men det fungerar inte. Sådant kan inte påverka mitt arbete här.
Carin Malmberg kommer till Pennskaftet och berättar om hur det var att lämna journalistiken, hur det är att jobba inom en politisk organisation med Anneli Hulthén i spetsen.
Och hur hon upplever att tjänstemän och politiker ser på journalister. Hon utvecklar också hur hon ser på journalistik i dag.
– Som journalist tror man ju att ens knäck är det viktigaste som finns och att alla kommer att lyssna. Men världen är mycket större än nyhetsdesken på en redaktion.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2014-03-26

Detta hände: Onsdag 26 mars kl 18:30

Pennskaftet 2014

Nu har vi dragit igång vårens program.
Först ut är Britt-Marie Mattsson.
Utöver gästföreläsningarna planerar vi två studiebesök, bl a hos Magasinet Filter.
OBS begränsat antal platser till studiebesöken!
Först till kvarn gäller och medlemmar har förtur.
Medlemsavgiften på 150:- betalas till pg 48 46 62-2.
Glöm inte att ange namn och kontaktuppgifter.Ladda ner Pdf: Betalningsunderlag Pennskaftet
Från obetald volontär till förstereporter

Britt-Marie Mattsson har bevakat tio presidentval i USA och har hela världen som sitt arbetsfält. I GP är vi vana att läsa hennes analyser och krönikor om främst amerikansk politik.
Efter 45 år som journalist tycker hon fortfarande att det blir roligare för varje år. På Pennskaftet delar Britt-Marie Mattsson med sig av sina erfarenheter. Om hur journalistikens villkor förändrats och om att vara kvinna och utrikesreporter.


Som 19-åring stegade hon upp på GP och frågade om hon kunde jobba som volontär. Sedan dess har mycket hänt.
Hon har varit utrikeschef, haft egen pratshow i SVT som hon fick stora journalistpriset för och rapporterat från världens alla hörn.
Bland annat var hon i Kambodja när Röda Khmererna härjade som värst. I dag är hon förstereporter på GP som hon varit trogen under hela sitt yrkesliv.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2014-02-04

Detta hände: Tisdag 4 februari kl 18:30

Bild: GP ©
Höstens program

September: Frida Boisen

Oktober: Nadja Yllner, årets Pennskaftetpristagare.

November: Aviserade ”Vi är Romer” är inställt. Istället gästas vi av teamet bakom ”Hembygd – någonstans i Sverige”, en utställning, en bok, mm.

Och så blir det studiebesök på Filter, någon gång i december. Vi träffar Mattias Göransson, chefredaktör på Filter. Han berättar vilket material de söker och diskuterar ”det goda reportaget”.Förstås mailar vi ut mer detaljerad info i god tid inför varje träff.

Ladda ner Pdf: Program Hösten 2013

Detta hände: Hösten 2013
Från reportage till något större

Annica Carlsson-Bergdahl och Jerker Andersson är ett garvat team som har jobbat i 14 år tillsammans. De möttes som frilansare och började sälja in reportage. I dag jobbar de bara med egna större projekt som ibland kan pågå i flera år.
Just nu ligger allt fokus på ”Hembygd – någonstans i Sverige”, som är en utställning, en bok och en webbplattform på samma gång. Går du i tankar att göra något större av dina reportage? Få tips av dem båda på Pennskaftets nästa träff.Ladda ner Pdf: Inbjudan 2013-11-27

Detta hände: Onsdag 27 november kl 18:30

Att återvända till moskéerna

Nadja Yllners program för Uppdrag granskning, ”Imamernas råd” och ”Åter till moskeerna”, 2012, har blivit nominerade till prestigefulla priser, vid tv-festivalen i Monte Carlo, Prix Europa i Berlin och Kristallen.
I år fick Nadja Pennskaftets pris. 16 oktober berättar hon om hur reportagen kom till.


Skåningen Nadja Yllner bor numer i Göteborg. Hon har arbetat på SVT i 20 år, både som frilans och som anställd. De första tio åren på Sydnytt, och sedan bland annat med Uppdrag granskning där hon gjort ett 30-tal reportage.
Ett av reportagen handlar om fosterbarnen i Mark, som rycktes bort från dem de upplevde som sina föräldrar. Nadja har också skrivit en bok om Neurosedynkatastrofen, ”Bara en liten vit tablett.”
På kvällen hos Pennskaftet ska hon prata om hur reportagen, som hon fick Pennskaftspriset för, gick till.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2013-10-16

Detta hände: Onsdag 16 oktober kl 18:30

Bild: Marie Ullnert ©
Höstens första gäst: Frida Boisen

Hon har serverat prinskorvar på det uttalat vegetariska Way Out West och drivit fram en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg.
”En folket röst” eller ”Kampanjjournalistik”. Åsikterna om GT:s chefredaktör Frida Boisen går isär, men vad säger hon själv? Kom och lyssna på höstens första föreläsning med Pennskaftet.Ladda ner Pdf: Inbjudan 2013-09-12

Detta hände: Torsdag 12 september kl 18:30 – ca 20:15.

Nadja Yllner får årets Pennskaftspris

2013 års Pennskaftspris går till reportern Nadja Yllner på SVT:s Uppdrag granskning.
Hon får priset för sina eminenta reportage om granskningen av muslimska ledare i Sverige och deras kvinnosyn. Reportaget ”Imamernas råd” sändes i maj 2012 och ”Åter till moskéerna” i januari 2013.


Föreningen Pennskaftet delar varje år ut ett pris, Pennskaftspriset. I år går det till journalisten Nadja Yllner på Uppdrag granskning i SVT.
Ur motiveringen: Nadja Yllner har med mod och lyhördhet gått in på känslig mark och inte bara gläntat på dörren till en vardagsverklighet för många kvinnor, utan även gjort en uppföljning om hur det gick för kvinnorna.
Nadja Yllner har arbetat på ”Uppdrag granskning” i SVT, och går nu över till research på ”Min sanning”. Hon har arbetat för SVT i 20 år, tidigare på bland annat Sydnytt, Agenda och Kulturnyheterna. Hon är från Ängelholm, och bosatt i Göteborg.
Till prissumman på 10 000 kronor har de västsvenska medierna Borås Tidning, Göteborgs-Posten, GT, Sveriges Radio och SVT bidragit. Prisutdelningen ägde rum vid Pennskaftets årsmöte onsdag 22 maj.

Bild: Marie Ullnert ©
Välbesökt årsmöte med Allt är möjligt

Pennskaftets årsmöte som hölls på Cafeva 22 maj, lockade 23 medlemmar. Ett snabbt avklarat årsmöte, festlig prisutdelning av Pennskaftspriset, och god mat gjorde stämningen trivsam.
Årsmötet gästades av Simone Lindsten från nätverket Allt är möjligt. Allt är möjligt är ett mediekritiskt nätverk som studerar fördelning av utrymme och i vilka ämnen som män respektive kvinnor förekommer i media.


Allt är möjligt kallar sig numera en media watch group. De startade 1992. Simone Lindsten är vice ordförande och kassör i nätverket. De försöker påverka samhället genom att föreläsa på skolor och redaktioner.De har också en blogg och finns i sociala medi
Hushållsfunktionären, kärleksgudinnan, horan och he-man. Simone visade bilder av stereotyper som ofta förekommer i media och reklam, fördomar som sällan speglar verkligheten.
Simone Lindsten pratade också om det faktum att när kvinnor nått 30 procent av utrymmet i media, som de har i Sverige sedan år 2000, tycker man att kvinnor tar lika stor plats som män. Men är 30 procent jämställt?
Allt är möjligts mål är att 2015 ska utrymmet som kvinnor tar i nyheter och media vara 40 procent. Databaser med kvinnor som experter på olika områden är ett sätt att främja den utvecklingen.

Bild: Marie Ullnert ©
Pennskaftets årsmöte med Allt är möjligt

Det mediekritiska nätverket ”Allt är Möjligt” bildades 1992 av en grupp kvinnor, som en reaktion mot stereotypa skildringar av kvinnor och män i massmedierna. Den första kampanjen riktade sig mot H&M:s jul- och baddräktsreklam.
Allt är Möjligts ordförande Simone Lindsten berättar på årsmötet om nätverkets historia och varför de fortfarande behövs – trots att det gått över 20 år sedan starten.Ladda ner Pdf: Inbjudan 2013-05-22

Detta hände: Onsdag 22 maj 19:00 – ca 21:15

Sommar – bilder av prat

Fotografen Cecilia Hallin gästade Pennskaftet torsdag 14 mars. Hon berättade och visade bilder om sitt lustfyllda projekt att porträttera sommarpratarna, i fiktiva scener som inspirerats av de bilder Cecilia fått i huvudet när hon lyssnat på radioprogramm
Det har tagit tid och allt har skett i Cecilias egen regi på fritiden, men hon ångrar inte att hon drog igång projektet. Dels har det gett henne nya utmaningar som fotograf, eftersom hon i övrigt arbetar mestadels med uppdrag som reklamfotograf.


- Jag har fått många roliga möten och har lärt mig att det kostar inget att fråga och för det mesta har jag fått ja, både av sommarpratarna och av lokaler som jag velat fota i, berättade hon.
Pennskaftets medlemmar fick höra hur hon gått till väga och se hennes många gånger drömlika bilder av Gunilla Ponten, Mia Skäringer, Therese Alshammar, Claes Malmberg, Morgan Alling, Sara Parborn, Rigmor Gustafsson med flera.
– Det här är det roligaste jag gjort. Jag har utvecklats och fått många bra kontakter. Jag har fått förtroende från de medverkande och klarat att leva upp till det, säger hon.
Projektet är nu på väg att bli en bok, med arbetsnamnet ”Sommar – bilder av prat”. Den innehåller bilder av ett 35-tal sommarpratare, korta utdrag ur programmen, kåserier och även texter av Sveriges Radios Bibbi Rödöö. /Ann Sofie Wahlberg

Bild: Julia Sjöberg ©
Sommarpratarna gjorde henne nyfiken

Cecilia Hallin är frilansfotograf med både press och reklam som uppdragsgivare. När hon lyssnade till SR:s Sommar för två år sedan föddes en idé. Lyssnandet skapade bilder och Cecilia tog kontakt med både sommarpratare och programchef Bibi Rödöö.
I höst kommer en fotobok.
Cecilia Hallin gick Fotohögskolan och har arbetat som fotograf sedan 2001, med uppehåll för vistelser både i svenska fjällvärlden och Milano. Hon tar uppdrag för Göteborgs-Posten, Amelia,för reklambranschen, mm.


– Som fotograf är jag främst intresserad av människor och möten. Det blir mycket porträtt och iscensatta bilder, berättar hon.  
För två år sedan lyssnade hon på skådespelaren Morgan Allings sommarprogram och bilderna det skapade i henne gjorde henne nyfiken. Hon tog kontakt med honom och senare med Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.
 – Bibi blev intresserad och tyckte det var roligt. Jag bad henne skriva något till boken och även om det är mitt projekt har hon varit en tillgång, säger Cecilia.
 Nu har Cecilia Hallin, i sitt ”lustprojekt”, porträtterat 26 sommarpratare. Tio till ska hinnas med. I höst kommer fotoboken på Votum & Gullers förlag.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2013-03-14

Detta hände: Torsdag 14 mars 18:30 – ca 20:30 .

Pennskaftet gästades av Cecilia Krönlein

På Pennskaftets sista träff för hösten 29 november blev GP:s Cecilia Krönlein utfrågad om sitt chefredaktörskap av Pennskaftets Nina Frogneborn.
Hon fick berätta om sin bakgrund, sin syn på GP:s framtid och på tidningsbranschens situation i stort. Under kvällen diskuterades även GP:s relation till frilansar, om hur man vill arbeta med personal utanför redaktionen.


Frågorna var många, och kvällen på Café And the Bakery gemytlig.
Nu tar Pennskaftet en paus och återkommer med två-tre träffar under våren med den första preliminärt i februari.
Vi hoppas ni får en trevlig advent och julledighet och påminner även om medlemsavgiften 2013, som ni gärna får betala in under januari månad på vårt plusgiro.

Bild: Julia Sjöberg ©
Om GP i framtiden

Cecilia Krönlein tog i höstas över rollen som chefredaktör för GöteborgsPosten. Nu ska hon leda Västsveriges stora morgontidning i en tid då dagspressen står inför sin kanske svåraste utmaning någonsin.
– GP:s utmaningar är hela branschens utmaningar. Just nu jobbar vi med att identifiera oss själva som nyhetsredaktion som ska leverera ett innehåll som våra läsare vill ha, säger Cecilia Krönlein.


För GP är inte enbart en papperstidning, det är Cecilia noga med att framhålla, utan så mycket mer. Själv twittrar hon förstås, den sista tiden mer aktivt, på kontot; @cissikronlein.
 Cecilia Krönlein är journalist i botten och jobbade på Skövde Nyheter och Arbetet Nyheter innan hon kom till GP 1988.
 – Jag har haft många olika roller på GP, allt från redigerare och redigeringschef till nyhetschef och redaktionschef innan jag blev chefredaktör.
 Hon brinner för riktigt bra lokal nyhetsjournalistik.
 – Senast i helgen hade vi granskningen av tandläkare som fuskar.
Cecilia kan under kvällen också berätta om hur GP ska jobba med anställd personal kontra annan personal i framtiden.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2012-11-29

Detta hände: Torsdag 29 november. 18:30 – ca 20:30

Bild: GP ©
Har sett debattklimatet förändras

Hon har nästan hela sitt yrkesliv ägnat sig åt samhällsdebatt. Men efter tre år på SVT:S Debatt tar hon nu över producentrollen för På spåret. Katarina Sahlin fick årets Pennskaftspris där en del av motiveringen löd:
”Hon vågar leda, ber inte om ursäkt för sig och är på så vis en inspiration för kvinnliga medarbetare.” 19 september gästar hon Pennskaftet.


Katarina Sahlin är uppvuxen i Göteborg och har fortfarande Göteborg som bas. Hennes arbete har nästan hela tiden handlat om debatt på olika sätt, med undantag för tre avstickare inom nöje.
Som redaktör för GP:s Två dagar, som biträdande chef för nöjet på GP och nu som producent för På Spåret.
– Jag har varit debattredaktör på GP i sex år, arbetade två år på Kvällsöppet på SVT och sedan på Debatt i tre år. Jag har sett debattklimatet förändras i Sverige.
 Katarina Sahlin har dessutom nästan hela sitt yrkesliv varit arbetsledare.
 – När det gäller rollen som arbetsledare inom media finns både problem och glädjeämnen att prata om!

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2012-09-19

Detta hände: Onsdag 19 september. 18:30-ca 20:30

Bild: Marie Ullnert ©
Pennskaftspriset går i år till Katarina Sahlin

Föreningen Pennskaftet, för kvinnliga journalister och fotografer i Västsverige, delar ut årets Pennskaftspris till journalisten Katarina Sahlin, just nu producent för ”På spåret” på SVT.
Motiveringen till priset lyder:
”Katarina Sahlin har med en idrottskvinnas hundraprocentiga fokus gett sig in i matchen oavsett om det är fråga om nyheter eller nöje."


"Hon var med och lotsade Debatt till höga tittarsiffror och hon har inte väjt för hårda passningar eller att ratta På spåret. Hon vågar leda, ber inte om ursäkt för sig och är på så vis en inspiration för kvinnliga medarbetare.”
Katarina Sahlin började som reporter på Arbetet Nyheterna, fortsatte till GP som nöjesjournalist för att landa på SVT i Göteborg. Där har hon arbetat som redaktör på Debatt och är numera producent för På Spåret.
I juryn för pennskaftspriset sitter journalisterna Anna Hammarén, Josephine Freje Simonsson, Agneta Slonawski och Belinda Ohlsson.
Till prissumman på 10 000 kronor har de västsvenska medierna Borås Tidning, Göteborgs-Posten, GT och Sveriges Radio Göteborg bidragit.

Ladda ner Pdf: Pressmeddelande

Bild: Marie Ullnert ©
Samhällsjournalistik i förändring

Karin Hübinette är en välkänd tv-journalist och programledare för samhällsprogram på SVT, senast med egna aktualitetsprogrammet ”Hübinette” på tisdagkvällar.
Hon är inbjuden till Pennskaftets årsmöte och vill ta upp en diskussion bland annat om hur samhällsjournalistiken förändras.


– Jag ser framemot en kul, interaktiv kväll. Det finns inget roligare än en livfull publik, fråga och tyck till, uppmanar Karin.
Hon valde journalistiken efter att Skurup ”valde” henne.
 – Mina betyg räckte inte till journalisthögskolan, så jag la ner den drömmen i många år tills jag av en slump hamnade i Skåne och fick höra om folkhögskolan. Där kom jag till min stora glädje in, säger hon.
Sedan har hon haft 20 år inom journalistiken och har arbetat med allt från kommersiell radio, Sveriges Television, Utbildningsradion, TV4 och Sveriges Radio. En höjdpunkt var när hon helt otippat kastades in som programledare för Kvällsöppet på SVT 1995.
Hon ledde också den första duellen mellan Persson och Reinfeldt våren 2006, då Persson tog till sin ökända härskarteknik.
 – Men det var faktiskt mest komiskt, säger hon.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2012-05-03

Detta hände: Torsdag 3 maj kl 18:30-21:00

Bild: Carl-Johan Söder, SVT ©
Att verka i en manlig filmvärld

Regissör Andrea Östlund är kvinnan bakom tittarsuccén 30 grader i februari . Som filmkonsulent gav hon bidrag till Apflickorna och just nu är hon aktuell med en egen långfilm.
På Pennskaftets aprilmöte berättar hon om arbetet som regissör och diskuterar kring könskvotering.
Se gärna något Andrea gjort inför föreläsningen. Coacherna går på SVT söndagskvällar.


Andrea Östlund har en bakgrund inom Göteborgs fria teatervärld och 1998-2001 gick hon Filmhögskolan i Göteborg. Första novellfilmen deltog hon med 2003 på Göteborgs filmfestival.
Hon har också varit filmkonsulent och ledde Rookieprojektet, där hon öppet gick ut och sökte kvinnliga regissörer. Fem filmer fick anslag, alla fem regissörer är fortfarande verksamma. Apflickorna fick pris som årets bästa svenska film.
– Det var ett lyckat projekt, och gav ett sådant gensvar att det är svårt att blunda för de positiva effekterna kvotering får, säger hon.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2012-04-19

Detta hände: Torsdag 19/4 kl 18.30

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Bild och text i samspel

Hur sätter man ihop ett bildreportage? Vad tar man betalt och vad gäller för upphovsrätten? Som skrivande journalist kan man ibland behöva ta bilderna till reportaget.
Svar på frågorna, tips och fallgropar ger fotoläraren Eva Bäcklund. Hon är vårens första gäst hos Pennskaftet och illustrerar föreläsningen med egna bilder.


– Bilderna ska inte illustrera en text. De berättar saker på ett sätt och texten på ett annat. Bägge närmar sig historien från två håll, säger Eva Bäcklund, frilansfotograf och bildlärare på gymnasium och studieförbund.
 Som skrivande journalist har man en tanke kring hur man berättar, berättelsens dramaturgi. Som fotograf har man ett annat tänkande.
– Får man som skribent höra hur en fotograf tänker kan man få en aha-upplevelse och större förståelse för varför vissa bilder fungerar och andra inte.
Eva Bäcklund har gått fotohögskolan och jobbat som fotograf, sedan 2004 i eget företag.
Hon frilansar främst med inredningreportage till GP Bostad, Lantliv, Må bra, Allas, Hem ljuva Hem och Plaza. Utställningen ”Fritidshusets estetik”, har visats på Svenssons i Lammhult, på galleri i Alingsås och på Stadsmuseet i Göteborg.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2012-03-21

Detta hände: Onsdag 21 mars kl 18:30-20:30.

Görrel har hjärtat i Afrika

Utrikeskorrespondent med Afrika som arbetsfält. Kom med sin fjärde bok förra året, ”Åtta kvinnor som skapat världsrubriker”. Höstens sista Pennskaftsträff gästades av Görrel Espelund.
Efter journalisthögskolan var hon lokalreporter på en landsortstidning i lilla Bjuv med 14 000 invånare. Men hon gick och undrade lite när livet som utrikesreporter skulle börja, och lyckades skaffa sig jobb på utrikesavdelningen på Göteborgs-Posten.


1994 åkte hon till Rwanda och Östafrika på 2,5 månader. Sedan dess har hon inte lämnat Afrika.
– Men jag visste verkligen inte mycket om Afrika innan dess, säger hon.
Först arbetade hon som frilans, 1997 blev hon stringer för GP och Sydsvenskan för Afrika söder om Sahara, ett område med 47 länder. Under sju år hade hon Sydafrika som bas och rapporterade från 30 länder.
– Mina favoriter har blivit Sydafrika, Rwanda och Zambia.
 Görrel gör aldrig något som riskerar att hon inte kommer levande ur det.
 – Det handlar ofta om arbete i riskområden.
Genom att hon förutom engelska, talar franska klarar hon sig överallt utom i Angola och Mozambique, där man talar portugisiska. Det är inte alltid lätt att få till intervjuer i Afrika. Inget blir som man tror.

Ladda ner Pdf: Artikel

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Inspirerande föreläsningar i vår

Under våren planerar vi tre träffar med gästande föreläsare. Ämnena blir foto, film och tv-journalistik.
Boka gärna in datumen redan nu.
Mer detaljerad inbjudan med tid och lokal kommer närmaste veckorna före varje träff.


21/3 Vardagsbilder med guldkant – vad gör ett foto bra.
Fotograf Eva Bäcklunds föreläsning ska handla om bildberättande, kommunikation och inspirationskällor med exempel från hennes egna bilder i olika genrer.

19/4 Kvinna i en mansdominerad filmvärld.
Andrea Östlund, regissör och filmkonsulent, som gett anslag till Guldbaggevinnande Apflickorna, berättar om hur det är att vara kvinna och filmare i en mansdominerad filmbransch.

3/5 Årsmöte med Karin Hübinette som gäst.
Hon är journalist och erfaren programledare med Uppdrag Granskning, Kvällsöppet och Agenda, mm, på sin meritlista. Senast hade hon en egen talkshow i SVT under namnet Hübinette.

Vi vill också påminna om att betala årets medlemsavgift på 150 kronor till postgiro 48 46 62-2. Anmäl också eventuell ändrad adress per epost.

Ladda ner Pdf: Vårens program

Detta hände: Våren 2012
Fem fina tips

Belinda Olsson, årets Pennskaftspristagare,gästade Pennskaftet förra mötet (oktober) och delade med sig av sina erfarenheter.
Ladda hem artikeln med hennes fem tips.Ladda ner Pdf: Belindas fem tips

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Vi vill se fler kvinnliga experter i media

Pennskaftet startade för några år sedan ett projekt med syfte att få till stånd en kvinnlig expertdatabas. I höst kommer två kandidatuppsatser att skrivas på Pennskaftets uppdrag.
De två kandidaterna har givit sig an uppgiften med olika infallsvinklar och studerar båda på JMG.


Nora Theorin kommer att undersöka experternas subjektiva upplevelser av att medverka i medierna. Oscar Maad kommer att undersöka kvinnliga kontra manliga experter inom sportjournalistiken.
Så här berättar Nora:
Jag skriver för närvarande en uppsats om hur kvinnliga och manliga experter upplever sina medierelationer. Som bekant finns det mycket som talar för att manliga experter värderas högre i mediala sammanhang än kvinnor.
Faktum är att andelen kvinnor har minskat de senaste decennierna (Löfgren Nilsson, 2009). Min studie fokuserar dock inte på statistik utan ämnar istället undersöka experternas subjektiva upplevelser av att medverka i medierna.
Båda uppsatserna ska vara klara i början av januari 2012 och vi räknar med att kalla till ett Pennskaftetmöte då de presenteras.

Görrel har Afrika som arbetsfält

Görrel Espelund blev journalist för att hon var nyfiken och ville arbeta internationellt med viktiga frågor. Man kan säga att hon lyckats med sin målsättning, efter att ha rapporterat från ett stort antal länder i Afrika sedan 1994.
Allt började när hon första gången åkte till Afrika som frilans och rapporterade från Rwanda efter folkmordet 1994 samt från flyktinglägren i Zaire.


Hon har varit Afrika-stringer för Göteborgs Posten och Sydsvenskan, och rest och rapporterat från ett trettiotal länder i Afrika.
Görrel är även författare.
Första reportageboken med material från den afrikanska kontinenten, ”Reality Bites”, publicerades i Sydafrika och fick mycket uppmärksamhet i media där.
 Det senaste året har hon tillsammans med sin man Andreas Karlsson, även han journalist och fotograf, rest landvägen med bil genom hela Afrika. Projektet hette ”Från kap till kap” och slutade på Europas nordligaste udde Nordkap.
– Det var fantastiskt att få förverkliga en dröm och väldigt häftigt att få resa genom en av världens vackraste och mest spännande kontinenter, Afrika, säger hon.  På Pennskaftet kommer hon att berätta om den senaste bokens tillkomst.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2011, november

Detta hände: Onsdag 23 november klockan 18:30

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Det nya åldrandet – journalistseminarium

Den 25 oktober är det dags för höstens journalistseminarium vid Göteborgs universitet under rubriken Det nya åldrandet.
Sexliv, skilsmässor och depressioner, medicinering mot Alzheimer, framtidens nya fattigpensionärer och den allt äldre befolkningens betydelse för samhällets utveckling är några teman som tas upp under förmiddagen som avslutas med lunch.


Ta chansen och träffa tio av Göteborgs universitets främsta forskare som belyser Det nya åldrandet ur en mängd perspektiv. Vid seminariet finns tillfälle till enskilda intervjuer.


Detta hände: 25 oktober, 08:00 – 13:00
Belinda tog över efter alla gubbar

Höjdpunkter under karriären: chefredaktör på nättidningen Sourze, debattchef på Aftonbladet, antologin Fittstim, två romaner och nu programledare för Debatt i SVT.
I våras tilldelades hon Årets Pennskaftspris för sitt arbete för jämställdhet. 12 oktober gästar Belinda Olsson föreningen Pennskaftet.


– Jag skrattar varje dag, har en fantastisk redaktion och jag älskar att göra ett program som är som en berg- och dalbana.  Säger Belinda som bara genom att ta över efter alla gubbar och leda programmet, slår ett slag för alla brudar.
 Verkar jobbet svårt? Jo, det gäller att äga studion och se till att människor inte avbryter varandra.
 – Det finns sändningar då det blir så hett att man inte får tyst på folk, säger hon.
Hos Pennskaftet berättar Belinda Olsson om varför hon tog jobbet på Debatt, hur hon lyckades undvika att spy innan första sändning.
Vilka knep hon har för att ta kontroll under programmen och om varför hon gav sig in i debatten om att inga kvinnor gör underhållningsprogram på SVT.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2011-10-12

Detta hände: Onsdag 12 oktober, 18:30

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Film-Sara gästade årsmötet

Journalisten Sara Wennerblom Arén fick i vintras frågan om att bli programledare för tisdagkvällarnas Nyhetsbyrån i SVT. För tio år sedan ledde hon klassikern Filmkrönikan.
I samband med Pennskaftets årsmöte 18 maj föreläste hon om sina jobb som programledare och hur arbetet med att skapa ett nytt tv-program går till.


Sara Wennerblom Aréns första programledarjobb var för Filmkrönikan. Då gick hon in i ett program skapat 1956, med ett färdigt koncept.
 – Det var nog ingen som inte kände till Filmkrönikan. Jag själv hade redan arbetat fyra år på redaktionen.
 Då organiserades programmet med en programledare och separata recencenter. Programmet skulle handla om de nya filmerna och där var hon som på mammas gata.  
Efter tio år med arbete bakom kulisserna på tv, blev Sara tillfrågad om programledarjobb igen. Till skillnad från Filmkrönikan var Nyhetsbyrån ett helt nytt program, ett från början vagt utformat förslag från samhällsredaktionen.

Ladda ner Pdf: Artikel om Sara

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Kompanjonskap och jämställdhet

Fredrika Bremer-förbundet hälsar varmt välkomna till Apelrydsseminariet i augusti!
I år fyller den kvinnliga rösträtten 90 år. Kvinnor blev äntligen medborgare. Detta har vi många kvinnor och män att tacka för.
Rösträttskvinnorna hade nämligen, som ny forskning visat, i många fall sina män som medhjälpare/kompanjoner.
Vid vårt tredje Apelrydsseminarium utforskar vi många slags framgångsrika och jämställda kompanjonskap.


Christina Florin berättar om sin bok Kvinnor får röst, Linda Norberg och Christoffer Järkeborn samtalar om kompanjonskap i politiken, Christina Johnsson talar om att samma rättigheter och skyldigheter är förutsättningen för kompanjonskap.
Maud Edgren-Schori, Christina Johnsson och Helle Klein diskuterar vad en stor sak kan göra för dig, Ebba Witt-Brattström avslöjar drömmen om kamratmannen och i diskussionen om framgångsrika kompanjonskap ser vi Dorotea Bromberg, mfl.
En konsert med niomannabandet Idas Apolonia och en festlig middag avslutar fredagen.
Lördagen inleds med att Camilla Wagner talar om kompanjoner i företag - far och dotter. Sedan håller Barbro Hedvall föredrag och därefter är det paneldebatt Om enbart kvinnor utbildar sig, vad händer då med kompanjonskapet?


Detta hände: 5-6 augusti

Vårens sista träff

Pennskaftslunch med temat: ”Få hjälp att sälja din idé och ditt synopsis”. Under tiden vi äter lunch diskuterar vi en idé med våra pennskaftskamrater, får tips och idéer på vinklingar och tänkbara tidskrifter.
Annars önskar vi er alla en trevlig sommar och på återseende i höst!

Många hälsningar
Styrelsen Pennskaftet
Detta hände: 31 maj kl 11.30-13.00
Belinda Olsson får Pennskaftspris

Årets Pennskaftspris delas ut till journalisten Belinda Olsson, just nu programledare på SVT Debatt.
Motiveringen till priset lyder:
 ”Belinda Olsson har jämställdhet som ett självklart avstamp i debatter. Hon får Pennskaftspriset 2011 för sin kaxighet och sitt brinnande engagemang för jämställdhetsfrågor som påverkar både formen och innehållet på Sveriges största debattprogram."


 I juryn för Pennskaftspriset sitter journalisterna Hanna Nyberg, Anna Hammarén, Josephine Freje Simonsson, Agneta Slonawski och Viveca Bladh.
Till prissumman på 10 000 kronor har de västsvenska medierna Bohusläningen, Borås Tidning, Göteborgs-Posten, GT, Sveriges Radio Göteborg och Sveriges Televison bidragit.
Prisutdelning skedde vid Pennskaftets årsmöte onsdag 18 maj.
Det årliga Pennskaftspriset delas ut till en eller flera kvinnliga journalister i Västsverige som har gjort ett föredömligt journalistiskt arbete. Pristagaren utses av en jury sammansatt av föregående års pristagare och medlemmar som väljs på årsmötet.
De senaste årens pristagare är: 2007 Johanna Bäckström Lerneby, 2008 Hanna Nyberg, 2009 Anna Hammarén, 2010 Josephine Freje Simonsson.

Ladda ner Pdf: Pressmeddelande-Pennskaftspriset2011

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Årsmöte - och Sara W-A

”Nyhetsbyrån är ett program som serverar annorlunda infallsvinklar, vassa tankar och obstinata kommentarer av veckans nyheter. Programledaren Sara Wennerblom Arén leder en skarpsinnig panel som bringar klarhet i nyhetsbruset.”
Så beskriver SVT programmet Nyhetsbyrån på sin hemsida. Ett program som Sara Wennerblom Arén varit med om att skapa från grunden.


– En panel med varierade gäster som Britt-Marie Mattsson, Viggo Cavling och Gunnar Falkemark får ge sina personliga åsikter om nyhetsflödet under veckan. Det ska vara snackisar, som när man är hemma hos varandra på middag.
- Att prata med människor, samtalet, är faktiskt det roligaste och det enda som intresserar mig som journalist, förklarar Sara Wennerblom Arén som inte synts i rutan sedan Filmkrönikan för tio år sedan.
Men hon har varit sidekick i Niklas Mat, och har även arbetat med P1 och P4.
På Pennskaftets årsmöte berättar hon om hur det gick till att skapa Nyhetsbyrån och om hur de jobbar med programmet.
– Live-tv är speciellt, man kan inte saxa ihop det som när man skriver, man måste få människor att säga saker på ett kärnfullt sätt. Men jag är ingen Janne Josefsson, och alla människor behöver inte avslöja allt om sig själva.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2011-05-18

Detta hände: Onsdag 18 maj klockan 18:00-ca 21:00.

Bild: Stefan Gustafson ©
Lunchmöte

Välkomna till café cava på Linnégatan den 28/4 kl. 11.30 - då diskuterar vi hur vi frilansjournalister blir vassare, vilka redaktörer som är bra samarbetspartners och hur kan vi bli bättre på att stötta varandra.
Varmt välkommen!


Hannah – pressofficer i skarpt läge

Eskortera FN:s mattransporter till Somalia och frisläppta fartygsbesättningar. Undsätta beskjutna fartyg. Det var några av uppdragen Hannah fick vara med om under ett halvår i Adenviken.
17 mars gästades Pennskaftet av Hannah Larsson, som berättade om sitt arbete som pressofficer i den svenska styrkan. De mest spännande ögonblicken var ingripandet vid en piratattack.


 – Efter mayday från det grekiska fartyget MV Antonis som blev beskjutet, kom den svenska styrkan till undsättning. Piraterna flydde och slängde sina vapen överbord.
Den svenska styrkans HMS Malmö sköt varningsskott med 57 millimeters kanon för att få piraterna att stanna, men först när deras motor slocknade gav de upp, berättar Hannah Larsson.
 Hon blev tidigt intresserad av försvarsmakten. Redan som 14-åring gick hon kurser inom flygvapnet. Hon frilansade för Försvarsfolket som är pliktverkets tidning.
Genom den kontakten blev hon 2008 rekommenderad till ett jobb som pressofficer i 17:e Kosovostyrkan.

Ladda ner Pdf: Artikel från träffen

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Pressofficer på fartyg mot somaliska pirater

Som nykläckt journalist 1998 fascinerades Hannah Larsson av Saam Kapadias rapportering från kriget i Kosovo. Något han sedan fick Stora Journalistpriset för.
– Jag trodde inte då att jag själv tio år senare skulle jobba i Kosovo, men som informatör, säger hon. 2009 blev hon pressofficer på försvarsmaktens första flottstyrka som skulle försvara och eskortera FN:s mattransporter i Aden-viken.


2008 blev Hannah Larsson uppringd av styrkechefen i Kosovo, Lars Gerhardsson som blivit tipsad om Hannah. Hon hade då frilansat för Pliktverkets tidning Totalförsvarsfolket och var medlem av flygvapnets ungdomsförbund men arbetade på Borås Tidning.
Förutsättningen för att kunna arbeta som pressofficer var att hon först gick grundläggande soldatutbildning.
 – Som pressofficer är jag den som servar journalisterna med information.
När försvaret behövde en pressofficer i Adenviken 2009, blev Hannah återigen uppringd. Under den första svenska insatsen avbröt de svenska sjömännen ett piratangrepp och omhändertog sju misstänkta pirater som ställdes inför rätta i Kenya.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2011-03-17

Detta hände: Torsdag 17 mars kl 18.30

Lunchträff

Lunchträffen med diskussionsämnet: ” Ska jag mejla- ska jag ringa?” om våra gemensamma erfarenheter av att sälja in material som frilans och samarbetet med olika redaktioner... har bytt lokal.
Istället för Soho blir det på Första Lång, på Annas kontor. Köp med er vad ni väl äta, det finns många bra ställen runt Järntorget och Långgatorna. Hoppas att det inte ställer till problem för er.
Detta hände: Kl 12.30 - onsdag 23/2
Smått & gott

Vi behöver bli fler!
Vet du nån som vill bli medlem, nån som kan tänka sig en plats i styrelsen, eller har du tips om årets Pennskaftspristagare. Maila info@pennskaftet.nu

På agendan.
Notera redan nu 23/2 i kalendern. Då kör vi lunchträff på Soho. Och 17/3 blir det Pennskaftsträff och föreläsning.
Mer info om detta kommer senare, på hemsidan, per mail och på Facebook.


Edda ser hopp om förändring

Årets första Pennskaftsträff blev en kall januarikväll i Haga. Kvällens föreläsare, Edda Manga dök upp i effektfull hög svart hatt, och med stark utstrålning gav hon hopp och inspiration om att engagemang är meningsfullt och börjar i det lilla.
Edda Mangas engagemang i projektet Ship to Gaza startade vid köksbordet. Hennes man Mattias Gardell pratade om kriget som pågick, då Gazaremsan under 20 dagar blev bombat. Samtidigt hade de själva en mysig Fanny och Alexander-jul i Göteborg.


 – Människorna i Gaza är flyktingar från Palestina sedan 1948 då staten Israel grundades. De är instängda i världens största fängelse. 50 procent är under 16 år, säger Edda Manga.
Israel menar att de inte alls ockuperar området och tar inget ansvar. Samtidigt kontrollerar de gränserna och luftrummet och är restriktiva mot införsel av varor.
Invånarna i Gaza, ett område stort som en stad med 1,5 miljoner invånare, kan inte försörja sig eller reparera sina hus. Inga skolor är öppna. De får mat så de överlever men inga kryddor, frukt, ägg eller färskt kött. Vattenledningarna är trasiga och elen
– Detta kommer inte regeringar att göra något åt, sa min man idealisten. Det är människor som måste göra något. Vi måste köpa en båt....

Ladda ner Pdf: Artikel från träffen

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Edda Manga berättar om Ship to Gaza

 Edda Manga som är född i Bogotá, Colombia, är svensk-colombiansk idéhistoriker, föreläsare, bloggare, debattör - och deltagare i aktionen Ship to Gaza ombord på turkiska Mavi Marmara.
Fartyget som ledde konvojen blev bordat av israeliska kommandosoldater.
– Det är en stor sorg att nio civila obeväpnade humanister har mördats på båten. Ju mörkare hudfärg desto sämre behandling fick vi.


Det säger, i en TV4-intervju, religionshistorikern Mattias Gardell. Han är gift med Edda Manga och var också med ombord på Mavi Marmara.

Edda Manga har bott i Egypten och verkat som forskarassistent på Uppsala universitet. År 2002 blev hon filosofie doktor.
Om sin doktorsavhandling säger hon till Svenska Dagbladet:
– Jag ville revolutionera idéhistorien. Jag ville undersöka hur en text blir erkänd och etablerad, och vad som avgör vilka personer som betraktas som stora tänkare, medan andra betecknas som galningar eller brottslingar.

Ladda ner Pdf: Inbjudan 2011-01-27

Detta hände: Torsdagen 27 januari klockan 18:30.

Bild: Lucinda Andersson ©
Vintervila

I år blir ingen glöggkväll.
Vi lägger istället energin på ett spännande program för 2011 och återkommer med mer info om detta kring jul.

Notera också Pennskaftets nylansering på Facebook
(-se länk uppe till höger på hemsidan).
Vi har också skapat en ny mailadress (-se nedan). Gamla Yahoo-adressen fungerar dock fortfarande.


Och så har vår medlem Görrel Espelund kommit ut med boken ”Till mänsklighetens försvar”.

Bild: Elisabeth Wikström ©
Webben är viktig för grävande journalistik

Josephine Freje Simonsson, årets Pennskaftspristagare berättade om hur hon använder sig av sociala medier i sitt grävande, och gav sina bästa grävtips när Pennskaftet anordnade nätverksträff 20 oktober på Caféva i Haga.
– Min dröm med att arbeta med grävande journalistik är att uppdaga något stort missförhållande och att de som drabbats får upprättelse, sa Josephine Freje Simonsson.


 Två reportage berättade hon om under kvällen. Dels hur män som blivit våldtagna behandlas av samhället. Det andra, fallen med de av misstag aborterade fostren efter undermåliga ultraljud, kom hon först i kontakt med via en bekant.
Fler hittade hon hos HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
– Till en del beror fallen på att vi idag när läkaren konstaterat att fostret är dött, tar starka abortpiller för att sätta igång förlossningen, för att få allt överstökat så snabbt som möjligt. Förr väntade man tills naturen hade sin gilla gång.
Det gör att även i de fall där ultraljudet visat fel och fostret levde blev det så skadat att man var tvungen att abortera.

Ladda ner Pdf: Artikel från Nätverksträffen

Detta hände: 20 oktober, 2010

Bild: Ann Sofie Wahlberg ©
Höstens första träff!

Josephine Freje Simonsson fick årets Pennskaftspris för flera granskande inslag i P3:s Brunchrapporten.
Nu gästar hon Föreningen Pennskaftet och berättar om hur reportagen kom till, reaktionerna efteråt och de förändringar de bidrog till.


Josephine Freje Simonsson berättar främst om två av sina reportage. Det som sändes i november 2009 om kvinnor som efter ultraljud felaktigt fått besked om missfall, och fostren sedan aborterats trots att de levde.
Det andra handlar om hur våldtagna män behandlas hos landets myndigheter och sjukvård.
 – Jag kommer att berätta om arbetet bakom inslagen och vilka reaktioner som kom efteråt. Mest nöjd är jag över att jag hittade fallen, att människorna ställde upp och berättade och att det sedan har lett till förändringar, säger Josephine.
Som input ger hon oss också sina bästa tips om hur man kan göra granskande reportage med små medel, som enmansredaktion eller frilans.

Ladda ner Pdf: Inbjudan oktober 2010

Detta hände: Onsdag 20 oktober kl 18.00

Fredrika-dagen på Årsta slott

Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier bjuder till sedvanligt firande av Fredrikadagen på Årsta Slott i Haninge!
Den infaller i år på valdagen så glöm inte att rösta. Tänk på att Fredrika var banbrytande för kvinnors myndighet och rösträtt.


Program:
Ett liv med Fredrika - Hedersledamot Birgitta Holm, professor emerita, kåserar
Birgitta Wistrand överlämnar Carl Larssons Fredrikaporträtt

Vi får även lyssna till musik framförd av vårt "husband" Frida Jansson, sopran och Ilnara Salavatova, flygel.
I matsalen serveras snittar och cider samt kaffe/te och kaka. De som så önskar kan som avslutning delta i en guidad visning av Fredrika Bremer-museet!


Varmt välkomna!

Gunnel Stenqvist och övriga i styrelsen


Detta hände: Söndag den 19 sept kl. 13.00 - cirka 16.00.

Generationer och Jämställdhet

Varje generation har haft sin jämställdhetsdebatt och möjligheterna att diskutera frågorna har växlat. Problemen uppstår ändå, om och om igen - men i ny skepnad.
Jämställdheten behöver erövras och omprövas varje dag! Vad kan generationerna lära av varandra och hur kan vi minska gapet - om det nu finns? Det undersöker vi på årets Apelrydsseminarium.


Kom och lyssna till Maria Schottenius som berättar om Kerstin Ekmans författarskap, ett samtal mellan Bonnie Bernström, Linda Norberg, Kerstin Alnebratt, Karin Pilsäter och Barbro Hedvall om kvinnornas rösträttskamp,
Anne Jalakas som svarar på frågan om kvinnotidskrifter behövs år 2010 samt en diskussion om de kvinnliga pionjärerna på universiteten - vilka är det idag?
Eva Österberg, Margaretha Fahlgren, Göran Bexell och Louise Rügheimer diskuterar,  Anders Mellbourn är moderator. En konsert i Apelrydsladan och en festlig middag avslutar fredagen.
Lördagens programpunkter: Generationerna X, Y och Z. Unplugged. Ta plats i TV-sofforna; Om du inte syns, så finns du inte! Den avslutande diskussionen inleds av Eva Bonnier.


Detta hände: Fredag 6/8 - lördag 7/8

Min mamma är en persisk prinsessa

År 2000 sökte fotojournalisten Sanna Sjöswärd upp sin biologiska familj i Teheran, Iran. Under uppväxten som ett av få brunögda barn på Lidingö växte fantasin om en persisk prinsessa.


Det blev ett känsloladdat möte som ledde till fler, och så småningom en uppmärksammad fotoutställning med namnet Rötter. Boken Min mamma är en persisk prinsessa gavs ut 2009.
Sanna Sjöswärd arbetar bland annat för Aftonbladet. Hon har flera gånger vunnit pris i tävlingen Årets Bild.


Detta hände: 18.00 den 5 maj.
Josephine Freje Simonsson får Pennskaftets pris!

Josephine Freje Simonsson tilldelas Pennskaftets pris 2010 för flera granskande inslag i P3:s Brunchrapporten.
Främst granskningen av sjukhusens rutiner vid ultraljud, som visade att friska foster aborteras av misstag. Ett sällan granskat ämne som har ett stort allmänintresse - alla har vi ju fötts.


Reportageserien om bristen på beredskap för våldtagna män fångar upp ett annat ämne det varit tyst kring - viktigt i ett jämställt Sverige. Män med makt utövar den överallt.
Josephine Freje Simonsson är en grävare med både envishet och medkänsla, som grundligt och effektivt redovisar materialet både i radio och på webb, och som på allvar bjuder in lyssnare att ta del och interagera.
Vid Pennskaftets årsmöte 21 april kl 18 på restaurang Thats Amore(Linneplatsen)delas priset ut och förutom diplom får pristagaren en prissumma.
Till priset har följande företag bidragit: Bohusläningen,Borås Tidning,Göteborgs-Posten,GT,Hallandsposten,Sveriges Radio Göteborg, Sveriges Television VästNytt.
Årsmöte med Suzanne Kordon

Pennskaftet kombinerar i år sitt årsmöte med ett besök av Suzanne Kordon, grundare av crimenews.se och författare till "Gärningsmannen är en kvinna".
På årsmötet berättar Suzanne Kordon om sin journalistiska bana, vad som driver henne och hur det är att skriva en reportagebok och driva en nyhetssajt.


Suzanne Kordon är frilansande journalist med inriktning på kriminaljournalistik. Hon har bland annat arbetat på SVT, TV4, Aftonbladet och GT/Expressen.
2006 kom hon ut med boken Gärningsmannen är en kvinna – om hur kvinnor som gör sig skyldiga till våldsbrott beskrivs som offer i medierna, till skillnad från hur manliga våldsverkare framställs som skurkar och förövare.
– Vi journalister skiljer oss inte från andra människor. Vi är alla präglade av de värderingar och stereotyper som finns i samhället, säger Suzanne Kordon.
Hon och medförfattaren Anna Wetterqvist vill väcka tankar på hur vi lätt kan halka in i stereotypa bilder. Suzanne Kordon har också grundat och driver sajten crimenews.se, en nyhetsportal om brott och straff.


Detta hände: Kvällsmöte från 18.00 den 21 april. .
Språket och språk med Anna Lena Ringarp

Anna Lena Ringarp kommer till Pennskaftet för att berätta om sitt arbete med radioprogrammet Språket, vad folk retar sig på i språket i media och hur man gör vetenskapsjournalistisk som lockar.


Sedan 1998 har Anna Lena Ringarp varit programledare och producent för ett av Sveriges Radios mest uppskattade program.
Förra året fick hon och kollegan Lars-Gunnar Andersson Natur & Kulturs kulturpris för att ”de, i Språket genom respektfull och efter­tänksam dialog med lyssnarna, skapat insikter om svenska språkets historia och nutida innebörd.
Med god kunskap och sunt förnuft har de belyst nya språkvanor och grammatiska förändringar, utan att hemfalla till upplöst relativism eller hård puritanism.”


Detta hände: Onsdagen den 7 april klockan 18.00
Vässa din penna med Marie Branner!

Pennskaftet bjuder in till workshop den 20 mars! Under en dag samtalar vi om vad vi gör på jobbet, om magkänsla, rutin, inspiration och stereotyper.
Vi pratar om vad det egentligen är som gör en text levande och kör lite övningar för att öppna blicken och huvudet så att vi vågar lita på vårt eget berättande och på egna idéer.


Även om du naturligtvis är lysande på ditt arbete kan vi alla ha lite mindre lysande dagar. Dagar då vi känner att vi behöver hitta ett nytt tilltal eller dagar när vi skriver om samma ämne för femtielfte gången. Då kan det vara svårt att lysa.
Delta i en workshop med frilansjournalisten Marie Branner och få tips på hur du tar dig ur svackorna eller använder till synes oviktig information för att få ditt reportage att lyfta.
Marie Branner är frilansjournalist i Göteborg och har bland annat vunnit Stora journalistpriset för sitt reportage om cancersjuke Sebbe. Hon skriver regelbundet personporträtt i Två dagar i Göteborgs-Posten.


Detta hände: 20 mars, klockan 10-15.
Glögg med Kerstin Brunnberg den 8 december

Kom och möt JMG:s gästprofessor Kerstin Brunnberg över en glöggmugg!


Först blir det glögg med små tilltugg och mingel och därefter berättar Kerstin om sin innehållsrika karriär. Allt från starten inom media, som volontär på Södermanlands nyheter, till jobbet som VD för Sveriges radio.


Detta hände: 17:30, 8 december
INSTÄLLT! Fulradio kommer inte till Pennskaftet.

Pga för lågt intresse har vi varit tvugna att ställa in kvällens föredrag. Vi hoppas kunna återkomma med föredraget i vår, och att fler har möjlighet att komma då. /Styrelsen


Fulradio kommer till Pennskaftet 12 november

Ful är inte bara en feministisk tidskrift utan även en feministisk podradio. Radioproducenten Malin Holgersson kommer till Pennskaftet och berättar varför vi alla behöver mer Fulradio i våra liv.


Fulradio är en ljudlig utveckling av tidskriften Fuls bevakning av feministisk och queer kultur. En gång i månaden släpper Ful en podradio med reportage, krönikor, texter, dramatik, intervjuer, debatter, ljudexperiment och ljudkonst.
Varför behövs feministisk och queer radio? Och vad är det för skillnade mellan Fulradio och vanlig radio? Malin Holgersson reder ut begreppen och berättar om arbetet med Ful.
OBS! Till detta föredrag är även icke-medlemmar välkomna, oavsett kön!


Detta hände: 18.00, 12 november
Årets pristagare kommer till Pennskaftet 8 sep

Vi rivstartar höstprogrammet den 8 september kl 17.30 med att lyssna till årets Pennskaftspristagare, Anna Hammarén från Sveriges Radio och UR!


Anna Hammarén fick årets Pennskaftspris för sitt reportage ”… han var för bra för att vara sann…” på dokumentärredaktionen i Sveriges Radios P1. Så här lät det vid prisutdelningen innan sommaren: ”Anna Hammarén får priset för en levande
beskrivning av ett problem som vi alltför ofta bara läser om i politiska dokument och målstrategier mot våld mot kvinnor. Hon ger mäns våld mot kvinnor en röst, en personlig berättelse, och låter en av de drabbade kvinnorna prata till punkt utan pekpinnar
statistik eller tillrättalägganden. Och detta utan att göra avkall på de kritiska frågorna om hur det blev som det blev och varför hon inte lämnade honom.”
Kom och lyssna på reportaget och hör Anna Hammarén berätta om sitt arbete!


Detta hände: Kvällsmöte den 8 september.
Att granska Sverigedemokraterna – Kaliberredaktion

Hur ska man på bästa sätt granska ett politiskt parti? Ska Sverigedemokraterna granskas annorlunda än andra partier på grund av att de är för en restriktiv invandringspolitik? När är det okej att använda dold mikrofon?


Sanna Klinghoffer, Anna Jaktén och Ola Sandstig berättar om hur de tänkte när de granskade Sverigedemokraterna i den uppmärksammade programserien.


Detta hände: Kl 18.00, Tisdag 26 maj OBS ändrat datum.
Pennskaftspriset 2009

Anna Hammarén, Sveriges Radio och UR, tilldelas Pennskaftspriset 2009 för sitt reportage "... han var för bra för att vara sann...", Dokumentärredaktionen i Sveriges Radios P1.


Hon får priset för en levande beskrivning av ett problem som vi alltför ofta bara läser om i politiska dokument och målstrategier mot våld mot kvinnor.
Anna Hammarén ger mäns våld mot kvinnor en röst, en personlig berättelse och låter en av de drabbade kvinnorna prata till punkt utan pekpinnar, statistik eller tillrättalägganden.
Och detta utan att göra avkall på de kritiska frågorna om hur det blev som det blev och varför hon inte lämnade honom."
Årsmöte med Knutby-aktuella Karin Swärd

Karin Swärd är frilansande journalist och tv-reporter. 1997 vann hon Stora journalistpriset för sina reportage i Sveriges television om missförhållandena inom åldringsvården.


Nyligen visades hennes film om skotten i Knutby, en dramadokumentär som speglar händelserna före, under och efter det som hände. "Journalisten Karin Swärd fick Helge Fossmo att erkänna sin delaktighet i Knutbymordet. " www.nyhetskanalen.se


Detta hände: 18.00, 13 maj.
Val i karriären – samtal med Belinda Olsson

Journalisten Belinda Olsson har ett långt cv. På 90-talet blev hon känd när hon tillsammans med Linda Skugge gjorde den feministiska antologin Fittstim, några år senare startade hon webbtidningen Sourze.


Hon har skrivit krönikor i Aftonbladet, skrivit skönlitterära böcker, haft en egen talkshow på TV8 med mera med mera. Just nu är hon redaktör på Debatt. Men hur hamnade hon egentligen där?
Belinda Olsson berättar om sina val i karriären och hur hon har hamnat där hon är i dag.


Detta hände: 17:30, 4 maj. OBS!! NYTT DATUM!
Glöggkväll med Sarah Britz

Sarah Britz, GP-redaktör, krönikör och intervjuobjekt. Sarah Britz är inte bara redaktör och ansvarig för sektionen Leva-vardag och Söndag i GP. Hon skriver krönikor och använder sig själv i reportage.


Hur är det att synas själv? Att bli den som alla läser om i stället för den anonyma journalisten. Har hennes syn på reportaget förändrats? Kom och hör Sarah Britz berätta om journalistjobbet som utvecklades.


Detta hände: 19.00, 26 november.

Det var inte mitt fel - OBS! Inställt pga. sjukdom

Ann Heberlein, teologie doktor och forskare i etik vid Lunds universitet, fick nog av att höra människor skylla ifrån sig. På tre veckor skrev hon sin bok Det var inte mitt fel.


Citat ur boken: ”De är offer för något – rasistiska strukturer, droger, kärlekslösa föräldrar, ett dåligt självförtroende. Vems fel är det att jag sumpade skolan? Att mitt äktenskap sprack? Att jag är arbetslös?
Att jag är överviktig? Att jag blev gravid? Det är i alla fall inte mitt”.
Kom och hör Ann Heberlein berätta om bakgrunden till boken, hennes syn på medias roll i den här frågan och hur hon ser på framtiden.


Detta hände: 08.00, 13 november.
Hur driver frilansar stora researchprojekt?

Isabella Lövin, kultur- och miljöjournalist och numera författare till den uppmärksammade boken Tyst hav – jakten på den sista matfisken.
För den har hon fått en rad priser: bland annat Stora Journalistpriset 2007 i kategorin Årets Berättare, pris som Årets Miljöjournalist 2007 och föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden 2007.


Kom och ställ frågor till Isabella Lövin om vilka verktyg hon använt och hur man går vidare efter att ha fått stor uppmärksamhet.


Detta hände: 24 oktober
Nu har Experta fötts!

Efter vårens seminarium om en svensk kvinnlig expertdatabank har en arbetsgrupp bildats och fått namnet Experta.
Vi fortsätter nu med att hitta formen för hur en kvinnlig expertbank ska drivas och av vem. På www.pennskaftet.nu finns referat från konferensen.


En domän har bokats - www.experta.nu - och arbetsgruppen träffas med jämna mellanrum för att ta fram programförklaring, arrangera möte med beslutsfattare och sprida informationen. Vill du vara med i vår arbetsgrupp?
Möte om kvinnlig expertbank

Expertbanksgruppen har möte den 9 oktober, kl 7.30 på Le Pain Francais Engelbrektsgatan. Det är bara att komma för de som vill vara med och utforma idéerna!
Detta hände: 9 oktober, kl 7.30.
Hanna Nyberg Pennskaftspristagare 2008

Pennskaftspriset 2008 på 10000 kronor går till journalisten Hanna Nyberg. Hon tilldelas Pennskaftspriset 2008 för sitt arbete med den feministiska kulturtidskriften Femkul.
Jurys motivering lyder: För initiativet att starta kulturtidskriften Femkul i Stockholm och Göteborg och att där driva ett genomtänkt och nyskapande genusperspektiv.


Pennskaftspriset delas ut en gång om året till en eller flera kvinnliga journalister i Västsverige som gjort ett föredömligt journalistiskt arbete. Årets pris delas ut på årsmötet den 24 april 2008, restaurang Iran, Stigbergsliden. Massmedia är välkomna.
Läs mer om Pennskaftspriset under rubriken med samma namn.


Detta hände: Årsmötet 24 april på restaurang Iran.
Kaxig korre gästar Pennskaftets årsmöte!

Det är dags att presentera årets Pennskaftet-pristagare. Mötet gästas också av Caroline Salzinger, som är född 1975 och har varit utrikeskorrespondent för Sveriges radio i flera år. Senast i Istanbul.


2007 kom hennes bok Hälsningar från ondskans axelmakter ut. En av de starkaste skildringarna handlar om hennes besök i det nästan ofattbart slutna landet Nordkorea, dit hon reste som privatperson.
På Pennskaftets årsmöte berättar hon hur det är att jobba i den mansdominerade utrikeskorre-branschen i några av världens värsta regimer.


Detta hände: Torsdag 24 april kl 18.30
Sammandrag om kvinnlig expertdatabank

Här är en sammanfattning av föredrag och debatten om en kvinnlig expertdatabank i Sverige. Tyvärr har vi inte kunnat kontrollera alla citat med de medverkande så det kan förekomma fel.
Tack till alla medverkande! Vi återkommer med nyheter efter årsmötet om hur vi går vidare med projektet. Vill du vara med och påverka är du välkommen till årsmötet och säga din mening där!Ladda ner Pdf: Sammandrag från seminarium
Experten - en kvinna

Pennskaftet firar 20-årsjubileum med ett seminarium om den skeva mediebilden. Än idag är det fler män än kvinnor som intervjuas i massmedia. Det gäller inte minst bland experter.
Studier visar nämligen att kvinnor mer sällan ser sig som experter. Därefter följer en paneldebatt om hur situationen ser ut i Sverige.


Sarah Hogate Bacon, mediestrateg för amerikanska namnbanken för kvinnliga experter Shesource.org, berättar om hur Shesource arbetar och vilka förändringar man vill åstadkomma.
Organisationer som deltar är:
Kvinfos Ekspertdatabase
SheSource
Expertsvar
Allt är möjligt
Styrelsekvinnor
I panelen: Lena Laurén, SVT Samhälle, Maria Edström, JMG i Göteborg, Christina Nilroth, Styrelsekvinnor.com, Magnus Jacobson, pressansvarig Jämo, Eva Lundgren, redaktör GU Journalen. Moderator: Linn Ohlsson, frilans.

Ladda ner Pdf: Seminarie-program

Detta hände: 3 april kl 9 - 12

Extramaterial från Anneli Larsson

5 mars ordnade Pennskaftet en inspirationsdag på Världskulturmuseet i Göteborg med föredrag, debatt och workshops bland annat med psykologen Anneli Larsson.


Anneli Larsson arbetar med att utbilda poliser i intervjuteknik inriktat mot barn. Hon har lyxat till det för oss och gjort en sammanfattning att läsa, begrunda och dra nytta av i arbetslivet. Håll till godo och tack till Anneli L
Vill man veta mer kan man beställa Anneli Larssons doktorsavhandling i ämnet på e-mail.

Ladda ner Pdf: Svåra samtal av Anneli Larsson
Pennskaftets inspirationsdag

NYTT: Vi har platser kvar och förlänger anmälningstiden! Temat för debatten till årets konferens är medias roll som sexualupplysare.
I panelen: Hannah Arnhög, skribent och sex- och relationsrådgivare på Veckorevyn, Madelaine Levy, chefredaktör på Bon...


...och Katarina Wennstam, journalist och författare till bl a Flickan och skulden, medieforskaren Anja Hirdman och Eila Onsjö, kurator och sexolog i Göteborg. Moderator är Jenny Östergren, journalist och programledare på
TV4. Dagen inleds med Catharina Hansson, chefredaktören som startade tidningen Leva och köpte loss den från
Bonniers för att driva den inom det egna förlaget.
Pennskaftskonferensen bjuder dessutom under eftermiddagen på tre parallella workshops: Bland klichéernas blindskär, Manlighet till vardags (-se Amphi Produktion i Göteborg) och Svåra samtal.

Ladda ner Pdf: Pennskaftet Program 5 mars 2008

Detta hände: 5 mars

Välkommen till Pennskaftets nya hemsida!

Välkommen till Pennskaftets nya hemsida! Pennskaftet hälsar gott nytt år med ny hemsida och beskedet att vi nu fått stöd från Delegationen för fördelning av stöd för kvinnors organisering.
Därmed är det klart att det blir både en uppföljare 5 mars till 2007:s uppskattade inspirationsdag, men också ett halvdagsseminarium 3 april om representationen av kvinnor i media med fokus på kvinnliga experter.


Hemsidan har arbetats fram av Elisabeth Wikström och styrelsen för att ge föreningen och oss medlemmar bra exponering. Nytt är att våra fotograferande medlemmar kan bidra med bilder till bildspelet för att visa sina alster.
Vi har också utvecklat medlemsavdelningen där du kan berätta om dig och din verksamhet. Hemsidan har också blivit lättare att administrera vilket gör att anslagstavlan nu kommer att bli livaktigare.
Som medlem är du välkommen att annonsera om utställningar, fester, lokaler, vernissager eller annat som kan intressera vårt nätverk.
Främlingslegionen från insidan

För åtta år sedan bröt Elisabeth Nords bror sin förlovning, sålde huset och sökte sig till franska främlingslegionen. För att förstå hans längtan till denna mytomspunna värld följde hon med honom till rekryteringskontoret i Marseille.
Sedan dröjde det inte länge förrän hon fick en exklusiv möjlighet att följa legionärerna i deras vardag. Det har resulterat i en dokumentär om främlingslegionen och nu i boken The Heart of Brothers där fotografen Francis Hills har tagit bilderna.


Elisabeth Nord visar bilder och berättar om åren med främlingslegionen och hur det har varit att verka i denna manliga värld.
Elisabeth Nord är också skrivande journalist, tv-producent och hennes debutfilm Take The Challenge - Live The Dream, om ex-beateln Paul McCartney, blev nominerad till guldrosen i Montreux 1999.


Detta hände: Lördag 8 december kl 13:00

Höstens mest omdebatterade författare

Reaktionerna på Maja Lundgren och hennes bok Myggor och Tigrar har varit både många och motstridiga. I boken berättar hon om den svenska kultureliten.
Maja Lundgren menar att det är samma manschauvinistiska strukturer som genomsyrar den italienska maffian såväl som kulturredaktioner och andra litterära miljöer. Hör henne berätta om sin bok och stormen av reaktioner.
Detta hände: Torsdag 15 november kl 19.00
Konsumtionsetik och journalistiska ideal

En livsstilstidning som både är inspirerande och ger läsaren ett godare samvete? Jo, det går! Göteborgsbaserade tidningen Camino har fått en flygande start, bland annat med en nominering till Årets nykomling av Sveriges Tidskrifter, för sin inriktning mot
Men hur behåller man en kritisk distans till en bransch som man också vill framhålla som förebild?


Vi träffade Caminos chefredaktör Johanna Stål.
Hon berättade om sin väg från journalistgymnasium via statsvetenskap och många volontärsjobb till att göra en av Sveriges kaxigaste livsstilstidningar.


Detta hände: Torsdag 25 oktober kl 7.30